Inspirasjon og råd til uteplassen

Av Marianne Hafskjold | 5 minutter lesetid | 28.04.2020

daabo-no-startsiden-9_1_orig-1

I dag tenker vi at vi vil kose oss med litt tanker rundt uteplassen. Å jobbe i hagen eller på terrassen, lage platting eller dyrke og se blomster gro er terapi syntes vi.

Utemiljø-nå er de vår og snart sommer

Se våre tips og følg med på et prosjekt for en uteplass som vi holder på med, her vil vi vise deg fra planlegging og helt frem til ferdigstillelse om noen uker. Prosjekt uteplass fra plan til oase.

 

Selv om du ikke har hage men bare kanskje en liten balkong så skal plassen være et hyggelig sted for deg å være og gi deg fred og ro. Stor eller liten plass, se på rådene under, det samme gjelder for begge!

 

  uteplass1 2020-06-08 22.50.09-1 2022-07-28 12.27.51-1 Broste utemiljø-1

 

Før du starter opp så er det viktig at du har en plan i forkant og et budsjett over hvor mye du vil spandere på utearealene dine. Det er ofte hardt arbeid og det er jo heller ikke helt gratis å få skikk på utplassen så det er greit at det blir slik du har tenkt deg ved første forsøkt. Under finner du en lister å tenke på og jobbe ut ifra.

 

Følg også med på vårt ute-prosjekt som vi er i gang med nå, hvor vi vil legge ut oppdaterte bilder under hele prosessen fra start til ferdigstillelse. Prosjekt uteplass fra plan til oase

1. Arealdisponering

Hva skal jeg bruke arealet til som for eksempel. Grilling og spising, solplass, lounge, hvilke typer planter osv.?

 

2. Stil og uttrykk

Gå så grundig til verks og sjekk ut type stil du ønsker – moderne og minimalistisk, romantisk som en Cottage-garden, Japanskinspirert eller kanskje sydlansk. Les deg opp og bruk nettet flittig for å få tips om de forskjellige og ikke minst hva det krever i etterkant. Skal det være lettstelt eller kan du tenke deg å bruke mye tid med pusling.

Bilde7 Bilde6 Bilde5

   Inspirasjon Cottageinspirert, romantisk eller moderne

3. Planskisse

Lag deg en tegning (plantegning) i målestokk så du får full oversikt over størrelsen på arealene du har til rådighet og tegn inn både møbler og hvor du skal ha kasser, potter, bed osv. og sjekk ut salgsstedene for møbler og annet hva som finnes i forhold til ditt uterom – her skal det både passe på mål og til en pris som er innenfor ditt budsjett. Utvalget er stort og i forskjellige prisklasser.

Når du planlegger så lag soner som kan avgrenses med f.eks. planter eller annet, benytt deg av høydeforskjeller, det høyeste bakers osv. Da skaper du variasjon og spenning.

 

2019-04-04 09.48.57-1

 

Vurder om du trenger håndverkere/fagfolk til å bistå deg med f.eks. bygging av levegger, platting, pergola eller annet og sett i gang med å innhente anbud. Med en plan kan du få det akkurat som du vil ha det og du vet i forkant hva det vil kost deg.

 

trekkasse  Blassbygget utemøbler

Plassbygget sittebenk med plass til lagring av puter og plassbygde utemøbler og plantekasser

4. Farger

Bruk farger ikke bare i blomster og busker. Det er så mye lekkert i tekstiler som tåler både sol og regn, utetepper, fargede utemøbler osv. som kan gjøre det helt unikt og flott.

 

Utetekstiler Designers Guild Utemøbler Fermob

Utetekstiler fra Dsigners Guild  og Utemøbler fra Fermob

5. Lys

Vi må jo ha lys. Selv om sommerkveldene er lyse og fin vil små lamper for utebruk skape en nesten trolsk stemning på uteplassene vår. Skal du ha fast belysning er det greit å ha den planlagt i grunnen og før du starter opp, men det finnes masse du kan bruke som går på batteri eller på solcelle så det er bare å kos seg og velg og vrake

 

 Utebelysning star 1 Utebelysning fermob

Utebelysning fra Star Trading  og  Utebelysning fra Fermob

 

Tja – da er det vel bare å sette i gang da – HUSK lage deg en konkret plan og ikke minst FØLGE PLANEN. Det er så mye å bli fristet av der ute, men ikke la deg frist for mye – litt så klart, men ikke la impulsene styre deg. Og trenger du flere råd og konkrete tips så kontakt oss vi kan hjelpe deg. 

 

LYKKE TIL!

 

 

Skrevet av: Marianne Hafskjold


Se flere artikler: Tips og råd